Profile Photo

Nederlandstalig (Dutch language)

  • Public Group
  • 3 years, 2 months ago
  • 20

    Posts

  • 5

    Members

Files List

  • Drenthe belangrijke pioenenleverancier - Greenity 2019 (3.2m)  
    In category: interview, sector.
    Uploaded on 2019, June 14th. 388 downloads since then.

    Drenthe wordt - als het om bollen gaat - vooral met lelies geassocieerd, maar er staan ook vele hectares pioenen in die provincie. De teelt wordt daar akkerbouwmatig aangepakt en dat is niet vreemd, als je de telers achter de teelt ontmoet.

  • Joshua Scholten (Peony Shop Holland) : Pioen is voor de Rus een bloem met status - Greenity 2018 (17.1m)  
    Uploaded on 2018, October 25th. 477 downloads since then.

    Pioenentelers Joshua en Jeremy Scholten in Lutjebroek (NH) hebben samen het bedrijf X, ook wel bekend als de Peony Shop Holland. De X staat voor het Romeinse cijfer tien, een naam die voortkomt uit de passie van Jeremy voor de Romeinse tijd. De blik is echter meer op Rusland gericht dan op Italië. “Rusland is een belangrijke markt voor ons, een pioen is voor een Rus een bloem met status”, zegt Joshua.

  • Herinplantziekte bij pioenrozen - PPO 2010 (596.1k)  
    In category: Teelt.
    Uploaded on 2018, June 26th. 527 downloads since then.

    Om herinplant problemen in pioen te onderzoeken is grond verzameld van drie verschillende locaties waarop op het moment van monstername nog nooit pioenrozen werden geteeld of waarop 2 of 8 jaar geleden pioenrozen hebben gestaan. Door grond van verschillende leeftijden te toetsen kan bepaald worden of en hoelang de grond groeiproblemen blijft geven bij pioenrozen. In deze gronden zijn 3 jaar pioenrozen geteeld.

    De pioenen die in de verschillende gronden uit de praktijk werden opgeplant vertoonden in de eerste twee jaar groeiachterstand op gronden waarop eerder pioenen geteeld waren in grond van de locaties Klei 1 en Klei 2. Ook als er 8 jaar geen pioenen in deze grond geteeld waren werd een groeiachterstand gevonden. In grond van de locatie Zand was geen verschil.

    De voortzetting van het onderzoek in een derde teeltjaar heeft laten zien dat herinplantproblemen, in de vorm van minder goede groei (gewaslengte, knolgewicht en aantal bloemen) na 3 jaar niet minder worden en zelfs kunnen verergeren. In het derde jaar werden ook verschillen zichtbaar in grond van de locatie Zand. Ook daar trad groeiachterstand op in grond waar eerder pioenen in geteeld waren, vergeleken met verse grond.

    Het planten van pioenen in grond waar eerder pioenen hebben gestaan, zelfs als dat 8 jaar geleden was, blijkt een groot risico te zijn. Het effect kan direct zichtbaar zijn in het eerste jaar, maar kan ook pas na twee teeltseizoenen optreden.

    Er lijkt een verschil te zijn in het optreden van herinplantziekte tussen kleigronden, waarin het snel zichtbaar wordt en zandgrond waarin het probleem vertraagd naar voren komt.

  • Bestrijding van de slawortelboorder Hepialus lupulinus met de insectenpathogene schimmel Beauveria bassiana - PPO 2005 (374.1k)  
    In category: Teelt.
    Uploaded on 2018, June 26th. 346 downloads since then.

    In 2001 en 2002 werd, gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, in twee praktijkproeven onderzoek gedaan naar het bestrijdende effect van de insectenpathogene schimmel Beauveria bassiana op rupsen van de slawortelboorder Hepialus lupulinus L.

    Naast de Beauveria bassiana die gevonden was op het PPO, werd ook een commercieel product met gedroogde sporen getest. Onderzocht werd of beide formuleringen (verse sporen en gedroogde sporen (geformuleerd Product Z)) een werking hebben op de rupsen van de slawortelboorder en wat het beste toepassingstijdstip is. Vanwege een lage aantasting op het ene proefperceel, het aantreffen van beschimmelde rupsen in de onbehandelde controle velden op beide proefpercelen, en het afnemen van de aantasting in de controle velden, konden in dat onderzoek geen harde conclusies over de werking van Beauveria bassiana getrokken worden. Er lagen daardoor nog een aantal vragen open over de toepassing van Beauveria bassiana tegen de rupsen van de slawortelboorder; zoals het optimale spuittijdstip en de toe te passen dosering.

    In 2004 werd nieuw onderzoek gestart op twee praktijkpercelen met het gewas Pioenroos, in Abbenes en Andijk. Experimenteel Product Z, actieve stof Beauveria bassiana, werd in twee doseringen toegediend: 5 kg of 10 liter per hectare (~ 2.2 x 1010 sporen/m2) en 10 kg per hectare (~4.4 x 1010 sporen/m2) per toepassing. Bespuitingen vonden plaats op drie weken, vijf weken of drie en vijf weken na aanvang van de vlucht van de slawortelboorder. Als maat voor de beginaantasting werd in de middelste rij van elk veldje het aantal open poppen, de achtergebleven pophuidjes, geteld. Ook gaten in de grond zonder pophuidje, uitvliegopeningen, werden geteld als zeker was dat de gaten veroorzaakt waren door de slawortelboorder. Op het proefperceel in Abbenes werd gestart met een lage aantasting, minder dan één uitgevlogen vlinder (pophuidje) en uitvliegopening per plant. Op het perceel in Andijk werden gemiddeld tussen de twee en vijf pophuidjes en uitvliegopeningen per plant geteld. In het najaar van 2004 werden pioenplanten uitgegraven. De grond werd met de hand doorzocht op actieve rupsen, op beschimmelde rupsen en op de aanwezigheid van restanten van beschimmelde rupsen. De resultaten laten geen duidelijke verschillen tussen de behandelingen zien. Op beide percelen werden ook in de controle veldjes beschimmelde rupsen of restanten van beschimmelde rupsen (schimmelpluis) aangetroffen. Op beide percelen werd gemiddeld minder dan 1 rups per plant aangetroffen. Mei 2005 werd in Andijk nogmaals het aantal pophuidjes en uitvliegopeningen in de grond geteld. Gemiddeld per plant werden minder dan 0.5 pophuidjes en uitvliegopeningen aangetroffen. Er waren geen duidelijke verschillen tussen de behandelingen.

    Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat Beauveria bassiana een goede bestrijder is van de slawortelboorder Hepialus lupulinus L. Door de schimmel aangetaste rupsen zijn makkelijk aan te treffen in en buiten het behandelde perceel.
    Doordat in deze proeven Beauveria bassiana ook werd aangetroffen in de onbehandelde veldjes en de aantasting bij alle behandelingen sterk daalde, kunnen uit deze proeven geen conclusies worden getrokken over het optimale spuittijdstip en de toe te passen dosering. De beste strategie op dit moment is het opsplitsen van de dosering over meerdere bespuitingen met een interval van één tot twee weken. De bespuitingen moeten worden uitgevoerd op het moment dat de larven boven in de grond aanwezig zijn, op een bij voorkeur vochtige grond. Na de bespuiting het perceel beregenen om de sporen in de bovenste laag van de grond te spoelen.

  • Waarschuwingsmodel voor Botrytis in Pioen - Wageningen UR Glastuinbouw 2007 (726.1k)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 713 downloads since then.

    Een waarschuwingsmodel voor bestrijding van Botrytis paeoniae is gedurende twee jaar getest op drie teeltbedrijven, verspreid over Nederland. Het waarschuwingsmodel resulteerde in min of meer dezelfde mate van aantasting door Botrytis als de standaard werkwijze van de telers. Dit met een geringer aantal chemische bestrijdingen.

    Dit waarschuwingsmodel voor pioen, dat is gebaseerd op een infectietabel voor Botrytis in Gladiool, berekent de infectiekans op basis van temperatuur en bladnatperiode. Bij de berekening worden regionale weersgegevens gebruikt. Bij een overschrijding van de drempelwaarde voor infectie door Botrytis van 40% volgt een advies voor bestrijding naar de teler.

    Lagere spuitfrequentie bij gebruik waarschuwingssysteem
    Ervaringen in dit project geven aan dat bij gebruik van het waarschuwingsmodel het aantal uitgevoerde bestrijdingen in 2006 werd gereduceerd tot bijna 50% van de standaard werkwijze van bestrijden op de bedrijven. In 2007 hebben de telers in de standaardbehandeling minder frequent bestreden dan in het eerste jaar, ondanks een hogere infectiedruk van Botrytis in dat jaar. Tussen de beide spuitmethoden was in 2007 nauwelijks verschil wat betreft de frequentie van spuiten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat dit onderzoek de deelnemende pioenentelers meer bewust heeft gemaakt van een effectieve inzet van middelen tegen Botrytis.

    Tolerantie voor Botrytisaantasting tot aan de oogst zeer laag
    Gedurende de periode van uitgroei van de stengels die loopt vanaf opkomst tot aan de oogst van het gewas, is voor de telers de tolerantie voor Botrytisaantasting in het gewas zeer laag. Een drempelwaarde voor infectie van 40% is in deze fase van de teelt waarschijnlijk te hoog om een goede productie en kwaliteit van de bloemtakken, zónder aantasting door Botrytis, in de fasen tijdens de oogst en daarna, zeker te stellen. In 2006 bleek op één van de deelnemende bedrijven dat met één bespuiting minder het percentage aangetaste bloemtakken is opgelopen van 0,6% naar 2,7%. Vanaf de opkomst van het gewas in begin april tot aan de oogst, vanaf medio mei, is het aan daarom aan te bevelen om het gewas voldoende te beschermen.
    In de daarop volgende teeltperiode, vanaf de oogst tot aan het afmaaien van het gewas aan het einde van het groeiseizoen, zijn geen verschillen meer opgetreden in Botrytisaantasting tussen beide spuitmethoden.

    Aanvullende bespuitingen op model noodzakelijk
    Algemeen wordt aangenomen dat door een goede timing van het spuitmoment, gebaseerd op infectiekansen, het resultaat van de bespuiting kan worden verbeterd. Dit neemt niet weg dat in de voor Botrytis meest kritieke teeltperioden vóór en in mindere mate tijdens de oogst lagere drempelwaarden voor bestrijding door de telers gewenst zijn.
    Tijdens en kort na de oogstfase kan het gewas ook als extra vatbaar voor Botrytis worden beschouwd door snijwonden op de stengel en mechanische beschadiging van het gewas tijdens de oogst. In deze periode wordt een standaard uitvoering van een bespuiting door de telers noodzakelijk geacht.

    Vervolg
    Om de bestrijding van Botrytis in pioen verder te optimaliseren kan overwogen worden om het thans beschik- bare waarschuwingsmodel verder te optimaliseren. Dit kan door ontwikkeling van een infectietabel, specifiek voor het gewas pioen. Daarnaast kunnen meerdere niveaus voor de schadedrempels, zo mogelijk afhankelijk van de teeltfase, worden vergeleken. Anderzijds kan via inventarisatie van het spuitgedrag van de telers in relatie tot de infectiekansen onderzocht worden of een effectievere bestrijding tot de mogelijkheden behoort.

    Conclusies
    Uit het onderzoek is gebleken dat met gebruikmaking van een adviesmodel het aantal bestrijdingen tot 50% kan worden verminderd. De verlaging van de spuitfrequentie is in het eerste jaar van het gebruik van het model het sterkste geweest. Naarmate de teler het model langer gebruikt, zal hij van het model leren om vervolgens op basis van eigen waarneming tot eenzelfde Botrytisbestrijding kunnen komen als het model.

  • Beheersstrategie voor Botrytis paeoniae in pioen - Wageningen UR Glastuinbouw 2007 (856.5k)  
    In category: Teelt.
    Uploaded on 2018, June 26th. 549 downloads since then.

    “Omvallers”, veroorzaakt door Botrytis paeoniae, zijn een hardnekkig probleem in de teelt van Pioenen. Een enquête onder Pioentelers heeft aangegeven dat verschillende teeltmaatregelen van invloed kunnen zijn op het voorkomen van omvallers. Om het aantal omvallers in de praktijk verder te beperken zijn in een praktijkproef enkele teeltmaatregelen nader onderzocht. Door het gewas half september en op 10 cm hoogte af te maaien kan het aantal omvallers beter beheersbaar worden gemaakt.

    In de enquête is gevraagd naar teeltmaatregelen die van invloed kunnen zijn op het voorkomen van een besmetting door Botrytis en op vermindering van de uitbreiding ervan. Maatregelen kunnen gericht zijn op het verwijderen van mogelijke besmettingsbronnen van de schimmel. Maatregelen kunnen ook gericht zijn op het vermijden van teeltomstandigheden waarbij aantasting van de plant door de schimmel in de hand gewerkt wordt. Omdat er over dit laatste in de praktijk verschillende ideeën bestaan, is dit in een meerjarige praktijkproef onderzocht. In deze praktijkproef zijn behandelingen aangelegd voor het tijdstip van afmaaien, de afmaaihoogte en het verwijderen van gewasresten.

    Het onderzoek is uitgevoerd op een praktijkbedrijf op een gewas ‘Sarah Bernhard’, waar besmetting aanwezig is. Hierop zijn behandelingen aangelegd met betrekking tot het afmaaien van het gewas. Naast maaihoogten van 0 en 10 cm zijn er maaitijdstippen aangehouden van half september en half oktober. Gewasresten zijn direct na afmaaien al of niet verwijderd.

    Een maaihoogte van het gewas van 10 cm vermindert het aantal omvallers gemiddeld met bijna 30% ten opzichte van het afmaaien op 0 cm. Kennelijk is het risico van inrotten van stengel tot op de neuzen van de plant groter wanneer erg kort, op 0 cm, wordt gemaaid.

    Vroeg afmaaien van het gewas, rond half september, vermindert het aantal omvallers per plant met gemiddeld 35% in vergelijking met afmaaien rond half oktober. In de periode na half september vindt onder invloed van nog hoge temperaturen en hoge vochtigheid extra sporenvorming plaats op het niet afgemaaide gewas. Overwintering van deze sporen en/of mycelium in de grond kan in het vroege voorjaar de infectiedruk voor Botrytis verhogen.
    Het verwijderen van gewasresten is in dit onderzoek niet van invloed geweest op het aantal omvallers.

    Met een jaarlijkse productie van circa 10 oogstbare takken per plant zijn de beproefde teelmaatregelen, ondanks het aantal omvallers, in deze proef niet van invloed geweest op de bloemproductie. Het is goed denkbaar dat in een minder productief gewas een vermindering van het aantal omvallers wél tot een hogere bloemproductie kan leiden.
    Resultaten uit dit onderzoek zijn breed toepasbaar, onafhankelijk van cultivar, grondsoort e.d..

    Om tot een complete beheersstrategie voor B. paeoniae in pioen te komen zijn maatregelen op verschillende onderdelen nodig:
    • Effectieve ontsmetting van het uitgangsmateriaal en bodem
    • Chemische bestrijding van Botrytis paeoniae in de praktijk waarbij zowel de bestrijding van de omvallers als de bestrijding van Botrytis in het bovengrondse gewas een rol speelt.
    • Juiste uitvoering van teeltmaatregelen zodat Botrytis kan worden beperkt.

    In 2006 heeft onderzoek laten zien dat een effectieve bestrijding van omvallers bij pioen met behulp van een aangietbehandeling met fungiciden goed mogelijk is. Het middel Collis heeft in dit onderzoek de beste bestrijding gegeven. Als onderdeel van chemische bestrijding van Botrytis is in 2006 en 2007 het effect van een waarschuwingsmodel bepaald. Hierover wordt in een later stadium gerapporteerd.

  • De rol van phytophthora bij scheut- en stengelrot in pioenroos - PPO 2010. (449.9k)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 500 downloads since then.

    In de teelt van pioenrozen kunnen jonge scheuten vlak na opkomst wegvallen. De met het oog zichtbare symptomen duiden vaak op een aantasting door Phytophthora. Er kan in monsters van dit materiaal echter niet steeds Phytophthora worden aangetoond. Het is dus niet duidelijk of Phytophthora ook altijd de oorzaak van de uitval is.

    In het voorjaar van 2010 zijn 7 monsters pioenrozen, met symptomen die duidden op een aantasting door Phytophthora, op praktijkbedrijven verzameld. Uit het monstermateriaal zijn isolaties gemaakt en zijn de aangetroffen schimmels microscopisch beoordeeld. In drie van de zeven monsters (van 5 herkomsten) werd Phytophthora aangetroffen. In de andere gevallen was er een andere oorzaak van de stengelrot. De aangetroffen Phytophthora-schimmels zijn gekarakteriseerd middels de PCR-methode. Het bleek in alle gevallen om Phytophthora cactorum te gaan. Op basis van bestaande kennis zijn adviezen ter voorkoming van een aantasting geformuleerd.

  • Pioenroos, romantische seizoensbloem, onderzoek onder bloemisten in diverse landen - Productschap Tuinbouw 2012 (710k)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 363 downloads since then.

    Pioenroos wekt vooral positieve gevoelens op bij bloemist
    De eerste indruk van de bloemisten in de verschillende landen is positief over de pioenroos. Zij vinden het een mooie, romantische seizoensbloem. Duitse bloemisten noemen daarbij ook aspecten als ‘edel’ en ‘ländlich’.

    Pioenroos in vrijwel iedere bloemenwinkel te koop
    Nagenoeg alle bloemisten hebben de pioenroos in hun assortiment. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is er een aantal bloemisten, die geen pioenrozen verkopen. De bloemisten zien de pioenroos als een typische seizoensbloem. De Nederlandse en Duitse bloemisten zijn verdeeld of het nu een lente- of een zomerbloem is. De Engelse bloemist vindt de pioenroos een echte zomerbloem; de Franse bloemist juist een echte lentebloem.

    Verkoop pioenroos stijgend
    Gemiddeld ziet de helft van alle bloemisten het aandeel van de pioenroos de afgelopen 3 jaar stijgen. Een groot gedeelte van de bloemisten zegt dat het aandeel gelijk is gebleven. Duitsland en Frankrijk hebben de meeste bloemisten die aangeven dat het aandeel van de pioenroos in de afgelopen drie jaar binnen hun bloemenassortiment is gedaald. Redenen van de toename zijn “populariteit neemt toe” en “meer vernieuwing in soorten en/of kleuren”. Deze worden op afstand gevolgd door redenen als “betere houdbaarheid/vaasleven”en “betere uibloei van de bloem”. Belangrijkste redenen voor de afname van de pioenroos is volgens de bloemisten “populariteit neemt af”, “houdbaarheid/vaasleven is slechter” en “te veel concurrentie van andere verkoopkanalen”. Voor de komende drie jaar verwacht gemiddeld de helft dat het aandeel van de pioen gelijk zal blijven.

    Uitbloei pioenroos beter geworden ten opzichte van 3 jaar geleden
    De bloemisten zijn positiever over de uitbloei van de pioenroos. Gemiddeld geeft bijna 60% van alle bloemisten aan dat de uitbloei veel/iets beter is geworden in vergelijking met drie jaar geleden. Bijna eenderde van alle bloemisten constateert geen veranderingen.

    Nederland ziet positief effect bloemenvoedsel voor pioen
    Volgens de bloemisten heeft het toedienen van snijbloemenvoedsel een positief effect op de uitbloei van de pioenroos. Daar is gemiddeld meer dan de helft van alle bloemisten het mee eens. Vooral de Nederlandse bloemisten delen deze mening, maar liefst driekwart antwoordt hierop positief. De Engelse en Franse bloemisten zijn behoudender; respectievelijk 42% en 32% deelt deze mening. Een belangrijk deel weet het echter niet.

    Bloemist let vooral op prijs, bloeistadium en grootte van de bloem/knop
    Bij de inkoop van pioenroos let de bloemist vooral op de prijs van het product, het bloeistadium en de grootte van de bloem/knop . Ook de stevigheid van de steel en of er beschadigingen zijn, zijn aspecten die bij de inkoop van de pioenroos een rol spelen. Toch is er een aantal verschillen te herkennen tussen de diverse landen. Zo noemen de Duitse bloemisten het inkoop aspect ‘stevigheid van de steel’ aanzienlijk minder (23%) dan de andere bloemisten (gemiddeld circa 60%).

  • Pioenen - Dendroflora 1998 (43.7m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 2605 downloads since then.
  • Bodemmoeheid: een praktijkinventarisatie - De boomkwekerij 2008 (98.3k)  
    In category: Teelt.
    Uploaded on 2018, June 26th. 320 downloads since then.

    Bodemmoeheid is voor zomerbloementelers en vasteplantenkwekers een bekend verschijnsel: de planten groeien minder goed als het perceel eerder beplant is geweest met hetzelfde gewas. Wat de oorzaak van deze ’herinplantingsziekte’ is, probeert PPO te achterhalen.

  • Verslag Kennisinventarisatie bemesting pioen - 2011 (338.9k)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 644 downloads since then.

    De Nederlandse sector pioenroos (Paeonia spp.) kenmerkt zich door een sterke groei. Deze begon zo’n 30 jaar geleden en is vanaf 2000 zelfs explosief te noemen. Gemiddeld genomen is de groei van het productieareaal 8-10% per jaar. Momenteel is het areaal rond 800 ha groot en is het aantal aanvoerders bij de veilingen naar schatting 600-700.

    Ondanks het feit dat de prijzen onder druk staan is de verwachting dat het areaal voorlopig zal blijven groeien.

    Herhaaldelijk blijkt dat er op het gebied van de bemesting van pioenrozen sprake is van een groot gebrek aan kennis. Dit blijkt m.n. op bijeenkomsten en excursies van pioenrozentelers. Kennisleemtes zijn er zowel t.a.v. de bemestingsbehoefte van pioenroos als ook het herkennen van gebrek- en overmaatverschijnselen.

    Om meer kennis van bemesting bij pioenrozen te genereren wil LTO Groeiservice wil proeven laten uitvoeren. Om goed richting te kunnen geven aan deze proeven heeft zij in 2010/2011 in de sector een inventarisatie van de beschikbare kennis uitgevoerd. Daarvoor zijn telers, adviseurs en vertegenwoordigers van meststofleveranciers benaderd.

    Dit verslag beschrijft de inventarisatie. Hoofdstuk 1 beschrijft de werkwijze en hoofdstuk 2 de resultaten. Het verslag wordt afgerond met hoofdstuk 3 waarin de conclusies en aanbevelingen voor de vervolgstappen weergegeven zijn.

  • Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product (4.7m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 491 downloads since then.

    •Cijfers op hoofdlijnen
    •Pioenen kwaliteitscompetitie
    •(Promotie)Campagne Pioen
    •PurE seasonal flowers en Pioen

  • Ruud Warmerdam, Passie voor pioenen - Bloembollenvisie 2009 (239.6k)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 480 downloads since then.

    Het woord pioen staat met hoofdletters geschreven in de levensgeschiedenis van de familie Warmerdam uit Oude Wetering/
    Roelofarendsveen. Anno 2009 is al de vierde generatie actief in deze fraaie bloem. “We zijn bijna pioenen”, zegt Ruud Warmerdam (31) van Warmerdam Paeonia. Het bedrijf kent twee poten: 1,5 hectare plantproductie (wortelstokken) en circa 5000 vierkante meter bloementeelt. Topkwaliteit staat centraal: ‘We kiezen altijd voor het product’.

  • Optimisme en waarschuwingen - Greenity 2018 (8.6m)  
    In category: sector.
    Uploaded on 2018, June 26th. 355 downloads since then.

    Pioenen staan flink in de belangstelling van handel en consument, maar de teelt kent ook een aantal bedreigingen. TRV is de belangrijkste. Met die boodschap gingen de pioenentelers naar huis, na de Pioenendag van LTO Glaskracht bij CNB in Bovenkarspel op de laatste dag van januari.

  • Vis op het droge - Greenity 2017 (1.3m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 353 downloads since then.

    Een verkeerde bewaring van vaste planten is de grootste bedreiging voor de inwendige kwaliteit. Vanaf het moment dat de plant gerooid is, is het zaak er voor te zorgen dat de aftakeling zo langzaam mogelijk gaat. Met name de bewaartemperatuur is daarbij van essentieel belang.

  • Aangenaam versus uitdroging - Greenity 2017 (1m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 266 downloads since then.

    Nat, koud en donker, dat is doorgaans hoe de rooiperiode van vaste planten eruit ziet. En dus maken we het de medewerkers graag comfortabel. Een warme, droge schuur is fijn, maar brengt ook uitdrogingsgevaar voor de planten met zich mee. Het is daarom belangrijk een aantal spelregels te hanteren.

  • Kookschade in vaste planten - Bloembollenvisie 2013 (130.9k)  
    In category: Teelt.
    Uploaded on 2018, June 26th. 388 downloads since then.

    Bij de warmwaterbehandeling van vooral pioen gaan de laatste jaren te veel dingen fout. Het bedrag aan schade is inmiddels groter dan er ooit aan onderzoek gedaan kan worden. Hoewel er binnen het sortiment verschillen zijn, kan dit niet als belangrijkste oorzaak worden aangewezen. Belangrijk is ook dat de angst voor kookschade telers aanzet tot het niet goed uitvoeren van de behandeling en te koken op een lagere temperatuur. Op dit moment is wel duidelijk dat de temperatuur van de behandeling nauwelijks invloed heeft op de mate van schade. Probleem met deze reactie is wel, dat er niet goed behandelde pioenen weer de grond ingaan en we zo het probleem van de bladaaltjes helemaal niet onder controle krijgen. Hoewel we lang nog niet alles weten over deze schade, zijn er wel een aantal zaken duidelijk. Verder is het zo dat een paar eenvoudige maatregelen de kans op schade extreem kan verkleinen.

  • Richard Jong: Ruimte voor toekomstige toppers - bloembollenvisie 2016 (6.4m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 277 downloads since then.

    In de vorige editie van BloembollenVisie noemden we de leeftijd van een aantal goedlopende pioenen. Wat bleek: de meeste cultivars zijn al heel oud. Oud betekent niet slecht, zolang de pioenen maar volledig in bloei komen. Dat is bij ‘Sarah Bernhardt’ met een leeftijd van 110 jaar nog lang niet altijd zo, maar ze blijft immens populair.

  • Rooitijd pioenen: kwaliteit boven gemak - Bloembollenvisie 2016 (2.4m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 292 downloads since then.

    In de rubriek Vasteplantenvaria geeft teeltadviseur Henk van den Berg zijn visie op actuele onderwerpen en belangrijke thema’s in de vasteplantensector. Dit keer aandacht voor de oogst van pioenrozen. De optimale periode hiervoor zal altijd een punt van discussie blijven.

  • Phytophthora bedreigt pioenenteelt - Bloembollenvisie 2016 (3.2m)  
    Uploaded on 2018, June 26th. 332 downloads since then.

    In de rubriek Vasteplantenvaria geeft teeltadviseur Henk van den Berg zijn visie op actuele onderwerpen en belangrijke thema’s in de vasteplantensector. Dit keer aandacht voor de schimmelziekte Phytophthora, op dit moment waarschijnlijk de grootste bedreiging in de teelt van pioenrozen.

Social media image
Description

Voor Nederlanders en Vlamingen.

Group Administrators

Profile Photo
khurtekant
@khurtekant

Group images:

Group files:

Search the site:

Scientific files:

Site suggestions? Contact us:

2024, The Peony Society - https://www.peonysociety.eu

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account